Dinkel och morotsfrallor

Nybakat bröd är väldigt gott till frukost, mellis och soppor. De här frallorna bakade jag till potatis och purjolökssoppan och trots dinkelmjöl och morötter tyckte barnen att de var väldigt goda. Mina barn är väldigt öppna för nyttigare alternativ till bara vit mjöl så jag blandar och experimentera hej vilt och morötterna gjorde att frallorna blev väldigt saftiga.
 
Dinkel och morotsfrallor
 
2 1/2 dl finrivna morötter (200 gram)
5 dl kallt vatten
25 gram färsk jäst
2 tsk salt
2 msk olivolja
1 msk flytande honung
2 dl råg- eller vetekross
12 dl siktat dinkelmjöl (ca 660 gram)
 
1. Skala och riv morötterna på finaste på rivjärnet.
2. Blanda vatten, smulad jäst, olivolja, salt och honung.
3. Tillsätt rågkross, morötter och dinkelmjöl. rör ihop till en lös deg.
4. Täck bunken med plastfolie eller bakduk. Låt stå i kylskåp under natten.
5. Häll ut degen på mjölat bakbord och dra ut degen till en längd (knåda inte degen). dela degen i cirka 20 bitar och lägg på bakplåtspapper på en plåt. Låt jäsa i 30 minuter under bakduk i rumstemperatur.
6. Grädda mitt i ugnen på 225 grader i cirka 12-15 minuter.
 
Servera ljumna med någon god ost och gärna paprika och gurka.
 
 
 
#1 - - Anonym:

SSSSåååååå fin!