Cheesecake med blåbär
Jag älskar cheesecake både frusna och bakade i ugnen. Vet inte riktigt vad det är men jag är barnsligt förtjust i det, finns det på en restaurang så äter jg garanterat det till efterrätt. Den här kakan är ett av Leilas recept och hur god som helst.
Imorgon är det min tur att baka till fm fikat på jobbet, vi snurrar på alla avdelningar och nu har alltså turen kommit till mig. Det är en trevlig stund när så många som möjligt försöker komma ifrån och träffas för en stunds social samvaro innan alla rusar vidare med sitt.
Cheesecake med blåbär
Botten:
300 gram digestive
150 gram smält smör
Fyllning:
600 gram philadelphiaost
250 gramkesella 10%
1 dl vispgrädde
1 dl socker
2 tsk vaniljsocker
1 dl majsstärkelse
3 ägg
200 gram vit choklad (helst lite finare kvalité, inte bakchoklad)
1-2 dl färska eller frusna blåbär
1. Krossa digestivekexen i mixer eller lägg i plastpåse och slå/krossa med kavel el liknande.
2. Smält smöret, blanda med kexsmulorna.
3. Tryck ut blandningen i botten på en form (24 cm i diameter) med löstagbar botten.
4. Förgrädda i ca 10 minuter i 175 grader.
5. Vispa philadelphiaosten och kesellan smidig i en bunke.
6. Blanda ner socker, vaniljsocker, majsstärkelse.
7. Rör ner ett ägg i taget, häll sedan i vispgrädden.
8. Smält chokladen över vattenbad och blanda ner i smeten.
9. Häll smeten över kexbotten och häll över blåbären.
10. Grädda i ca 40 minuter i 175 grader, (täck kakan med aluminiumfolie när den blivit gyllene så att den inte får för mycket färg), stäng sedan av ugnen och låt kakan stå kvar på eftervärme i 30 minuter till.
