Kanelbullar

Kanelbullar
 
1 pkt jäst för söta degar
150 gram smör (jag använder bara äkta smör då det blir så mycket godare smak på bullarna, inte margarin).
5 dl mjölk (standard)
1 1/2 dl strösocker
1/2 tsk salt
ev stötta kardemummakärnor
ca 1,4 dl vetemjöl
 
Pensling
1 ägg
pärlsocker
 
Fyllning
 
200 gram rumsvarmt smör
1 dl socker 
1 msk kanel
 
1. Smält smöret.
2. Häll i mjölken i smöret, värm till fingervarmt 37 grader.
3. Smula ner jästen i en bunke.
4. Häll över smörblandningen över jästen. Rör tills jästen är upplöst.
5. Blanda ner salt och socker och ev kardemumma.
6. Blanda ner mjölet och knåda till en smidig deg, man får knåda en stund så att degen känns smidig.
7. Låt jäsa i bunke övertäckt med bakduk i cirka 40 minuter.
8. Under tiden degen jäser gör fyllningen, viktigt att smöret är mjukt då det blir lättare att blanda.
9. Vispa ihop smör, socker och kanel till en slät smet.
10. Dela degen i två lika stora bitar, kavla först ut den ena till en rektangulär form.
11. Bred ut hälften av fyllningen på degen.
12. Vik dubbel och skär sedan i remsor, snurra varje remsa och gör en knut, det blir vädigt snygga bullar då. Alternativt rulla degen till en rulle och skär i rulltårtsbitar och lägg i formar.
13. Gör sedan den andra degbiten på samma sätt.
14. Låt jäsa på bakplåtsklädd plåt i cirka 40 minuter.
15. Vispa upp ägget lätt med gaffel, pensla på bullarna och strö över pärlsocker.
16. Grädda i ca 225 grader i varmluftsugn.
17. Ta ut när de är gyllene.
 
Njut med ett glas kall mjölk!!